Sainsbury Wing, National Gallery

Venturi Scott Brown & Associates
1988-91





This addition to the National Gallery, clad in the same Portland stone as William Wilkin's original building (1838), is more restrained on the exterior than many of the post-modern works by Venturi Scott Brown and Associates. (See Index.)From a distance one could almost miss the fanciful colorful columns. See below.
 

The "classical wall" in front of the new addition

The interior, however, plays post-modern tricks: aligned arches actually get smaller in the distance--the same kind of perspective illusion Bernini used effectively in the Scala Regia at the Vatican Palace and parts of columns are only visible from one direction. (See the visual play with the column at the Oberlin College Allen Memorial Art Museum Addition).
 

Views of the back and unique column design

 

Connection between the original museum and old and the new galleries

The new wing is linked to the main building by a circular bridge; on the left is the glass curtain wall of the main staircase of the addition.




Go to the Venturi Scott Brown Index.

Click here to return to index of art historical sites.

Click here to return to index of artists and architects.

Click here to return to chronological index.

Click here to see the home page of Bluffton College.


© 2003 Mary Ann Sullivan. I have photographed (on site), scanned, and manipulated all the images on these pages. Please feel free to use them for personal or educational purposes. (I would appreciate being told if you find them useful.) They are not available for commercial purposes without my explicit permission.

Page maintained by Mary Ann Sullivan, sullivanm@bluffton.edu