Casa Milà or La Pedrera (page 1 of 4)

Antoni Gaudí
1906-10
Passeig de Gràcia 92/ Carrer de Provença 261-265
L'Eixample District



Situated on an asymmetrical corner lot, this large apartment building was immediately dubbed "la pedrera," or "the quarry," because of its cliff-like walls. Various theories have been advanced as to the source of Gaudí's inspiration: from ocean waves to a variety of specific mountains, even a mountain crest with clouds. Regardless of the springs of creation, this limestone building seems sculptural, with contrasts between curves, concavities, and voids, with pale stone contrasting with dark iron.
 
 
The wrought-iron balconies were the design of Josep Maria Jujol, Gaudí's frequent collaborator. Each is different and was improvised in the forge.
 

Details of the front entrance

 


Go to page 2.

Go to Gaudí Index.

Click here to return to index of art historical sites.

Click here to return to index of artists and architects.

Click here to return to chronological index.

Click here to see the home page of Bluffton College.


© 2001 Mary Ann Sullivan. I have photographed (on site), scanned, and manipulated all the images on these pages. Please feel free to use them for personal or educational purposes. (I would appreciate being told if you find them useful.) They are not available for commercial purposes without my explicit permission.

Page maintained by Mary Ann Sullivan, sullivanm@bluffton.edu