Les Espaces d'Abraxas (Social Housing Scheme)--page 1 (of three pages)

Ricardo Bofill (Taller de Arquitectura)
1978-83





This apartment complex is located in Marne-la-Vallée, one of several new towns created in the mid-1960's as a way of dealing with urban congestion. This town is actually a long complex of buildings along the Marne Valley with no real center; areas are linked by the RER (railroad) line. This huge apartment complex of almost 600 dwellings is not connected with anything else in the area but stands alone. Bofill claims that this grand neo-classical architecture is meant to glorify urban life; he calls it Versailles for the people. (See also Manuel Nuñez Yanowsky's Les Arènes de Picasso.)

Left: plan; center: looking from the Théâtre to the Arc and Palacio

The complex is made up of three main parts: the Palacio, a 19-story high apartment building (bottom of the plan); the Théâtre, a curved section of apartments demarcating a plaza in the center; and the Arc in the center--modelled on a triumphal arch containing 20 apartments.
 

Left: the Arc with the Palacio in the background; center: the sloping plaza of the Théâtre; right: looking from the Arc back to the Théâtre

These various areas, as well as the details in the architecture, are neo-classical elements--all as a way of aggrandizing this modern social housing. This housing development, then, contrasts, dramatically with the slab housing blocks of so much modern housing. (See, for example, August Perret's post-war rebuilding of Le Havre.) At the same time, most of these classical references are ironic, a characteristic of Post-Modern architecture. In addition, the materials are not traditional: the complex is made of reinforced concrete and glass sometimes stands in for stone.
 

Views of the Théâtre

One opening in the center of the amphiteater (see below) is called an urban window by Bofill; the axis of the complex is emphasized by the small pedimented arch at the entrance which leads the eye to the Arc. This arch, like the "columns" in the Palacio, has concavities where the columns would have been.
 
 
Here the "classical" columns are of the gigantic order--nine stories tall--and "fluted" with reflective glass. They are surmounted by "capitals" of several stories which at one point seem to have been used as containers for potted plants.
 
Kitsch pediments decorate some of the upper intersections. See also page 3.
 


Continue to page 2.



Click here to return to index of art historical sites.

Click here to return to index of artists and architects.

Click here to return to chronological index.

Click here to see the home page of Bluffton University.


© 2007 Mary Ann Sullivan. I have photographed (on site), scanned, and manipulated all the images on these pages. Please feel free to use them for personal or educational purposes. (I would appreciate being told if you find them useful.) They are not available for commercial purposes without my explicit permission.