Queen Elizabeth II Great Court, British Museum

Sir Norman Foster and Partners
2000





Once the books from the British Museum were transferred to the British Library, it was possible to open up the original space of the Museum creating the largest enclosed courtyard in Europe. The central Quadrangle was cleared of all structures except the rotunda/Reading Room in the center. State-of-the-art engineering created the glazed canopy, spanning the gap between the dome of the off-center Reading Room and the courtyard facades. Support columns are hidden by the limestone skin covering the Reading Room.

Left: Looking toward the entrance with the drum of the Reading Room to the right; center and right: main/front entrance into the court

 
 
Two broad stairways circle the drum of the Reading Room. The Rotunda has been enlarged on the north side to accommodate a restaurant, shops, and additional exhibit space.


Return to views of the 19th century British Museum.

Click here to return to index of art historical sites.

Click here to return to index of artists and architects.

Click here to return to chronological index.

Click here to see the home page of Bluffton College.


© 2003 Mary Ann Sullivan. I have photographed (on site), scanned, and manipulated all the images on these pages. Please feel free to use them for personal or educational purposes. (I would appreciate being told if you find them useful.) They are not available for commercial purposes without my explicit permission.

Page maintained by Mary Ann Sullivan, sullivanm@bluffton.edu